пятница, 24 апреля 2020 г.

24 квітня-27квітня


Тема уроку: Угода про асоціацію між Україною й Європейським Союзом.
Бойові дії на сході України
План
                    1.  Дострокові президентські вибори 2014 р. Петро Порошенко.
                   2.  Угода про асоціацію між Україною й Європейським Союзом
  3.  Бойові дії на сході України (квітень 2014—2016 рр.).


І. Переможцем дострокових президентських виборів, що відбулися 25 травня 2014 р., став Петро Порошенко. Він отримав 54% голосів і переміг у першому турі в усіх регіонах країни, де проходили вибори (в Автономній Республіці Крим і м. Севастополь, окупованих Росією, провести вибори було неможливо). Щоб оновити всі гілки влади, президент П. Порошенко ухвалив рішення про дострокові парламентські вибори. До нової Верховної Ради переобрали лише 62 з 239, які голосували за «диктаторські закони» 16 січня. Понад половина народних депутатів були обрані до парламенту вперше.
Результати виборів до Верховної Ради 26 жовтня 2014 р. 150 місць з 422 отримав Блок Петра Порошенка, 82 – «Народний фронт», 31 – Об‘єднання «Самопоміч», Фракція Радикальної партії – 22, і 19 – фракція Об‘єднання «Батьківщина». Ці фракції сформували Уряд і зобов‘язалися здійснювати реформи.
ІІ. 21 березня 2014 р. Підписання політичної частини Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
27 червня 2014 р. Підписання економічної частини Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
16 вересня 2014 р. - Синхронна ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Верховною Радою та Європарламентом.(найти, що це означає)

Шлях до Європи.
1998: набуває чинності Угода про партнерство та співробітництво між ЄС та Україною.
2005: ухвалено План дій Україна - ЄС
2007: розпочато перемовини про укладання далекосяжної Угоди про асоціацію (УА) між Україною та ЄС.
2007, 2008 та 2009: ЄС мобілізує свій Механізм цивільного захисту — для першої оцінки екологічної шкоди та боротьби проти забруднення у Керченській затоці; для оцінки рівня повені на Дністрі та Пруті, для допомоги Україні в боротьбі проти пандемії грипу, а також в запобіганні потенційного руйнування дамби в Калуші
2008: набувають чинності угоди про спрощене оформлення віз та про реадмісію. Розпочато візовий діалог, чиєю метою є досягнення, у довгостроковій перспективі, безвізового режиму.
2008: Україна приєдналася до СОТ, відкриваючи цим шлях до перемовин про Глибоку та всебічну зону вільної торгівлі з ЄС
2007—2010: пакет допомоги Україні в рамках Європейського інструменту сусідства і партнерства складає € 494 мільйонів; додаткові € 28.6 мільйонів надаються в рамках Інструменту підтримки врядування.
2011—2013: Оголошений Єврокомісією індикативний пакет допомоги Україні в рамках Європейського інструменту сусідства і партнерства складає € 470.1 мільйонів.
2008—2009 — В рамках Інвестиційного інструменту сусідства ЄС виділив понад € 20 мільйонів на виконання п’ятьох проектів в Україні, переважно в сфері енергетики
ІІІ.  Донецький аеропорт
Донецький аеропорт став справжнім символом незламності українського духу. 22 січня 2015 року після 8-ми місяців надзапеклих боїв наші військові покидають летовище. Залишатися в ньому стало неможливо. Спостережна вежа зруйнована. Опори нового терміналу підірвали терористи. Руїни поховали під собою велику кількість українських військових, тепер термінал контролюють бойовики.
Наші бійці тримають оборону по периметру, захищаючи населені пункти поблизу Донецька. У Донецькій фортеці Україна втратила кількасот бійців, ще пів тисячі було поранено.
Дебальцеве
У лютому бойовики починають спецоперацію з оточення Дебальцевого – плацдарму українських військових. Терористи кидають всі сили на захоплення міста. У вуличних боях найманці Кремля відвойовують будинок за будинком. Бойовики намагаються взяти Дебальцеве у кільце, перекриваючи усі дороги. В Україну заходить російська військова техніка. Армія зазнає великих втрат.
18-го лютого командування вирішує організовано покинути Дебальцеве. Бійців прикриває артилерія, яка не дає супротивникові збиратися в ударні кулаки, тисне його вогневі точки. Пізніше вищі чини назвуть відступ успішною спецоперацією наших військових. З Дебальцевого не повернулись декілька сотень воїнів.
Мінськ-2
Через загострення ситуації на Донбасі утворюється новий формат перемовин із мирного врегулюванню конфлікту. Більш відомий, як Мінськ-2. Нормандська четвірка – Меркель, Оланд, Порошенко, Путін – сіли за стіл переговорів. Дискусії тривали майже добу. Результат – укладений договір із 13 пунктів, який повинен зупинити війну. Серед пунктів відведення важкої техніки, безпечна буферна зона, залучення ОБСЄ для моніторингу. Договір увійде в історію як "мінські домовленості".
Три хвилі мобілізації
Настав час коли обидві сторони починають нарощувати сили. З Росії йдуть нові гумконвої, Україна проводить 3 хвилі мобілізації та призови на строкову службу. Сотня підприємств виготовили півтори тисячі одиниць військової техніки, ще дві тисячі відремонтовано. Армію починають реформувати.
Співвідношення сторін у зоні АТО збільшується. Більше 70-ти тисяч військових, 360 танків, півтори тисячі бронетранспортерів та тисяча артилерійських систем на українському боці на противагу сорока п'яти тисячам російсько терористичних військ також 600 танків, півтори тисячі БТРів та майже тисяча артилерійських систем.
У 2015 Україні все частіше починають допомагати міжнародні партнери. Проводяться спільні навчання, виділяються кошти на трастові фонди, передача не летальної зброї та екіпірування, серед яких канадські тепловізори та аптечки, американські "Хамери", які особисто приймав президент Порошенко. Та самі бійці АТО вкрай важливу допомогу отримують не завжди. На окремих ділянках фронту у військових не вистачає зброї та боєприпасів. У деяких випадках немає навіть елементарного – одягу чи їжі.
Допомога волонтерів
Найсильніший удар із забезпечення військових у 2015 році беруть на себе волонтери. Тільки фонд "Повернись живим" зібрав більше 50 мільйонів гривень. Сьогодні можна точно сказати, що завдяки людській допомозі врятовано щонайменше півтисячі військових.
Ще 2015-й відзначився активізацією всередині України окремих терористичнb[ угрупувань, харчовою та енергетичною блокадою Криму, Путін вводить війська у Сирію – паралельно зменшивши активні дії на Донбасі. Донбас став розмінною картою у великій грі Путіна.
Хронологія
27лютого 2014 р.
Початок агресії Росії проти України, захоплення будівлі Верховної Ради Автономної Республіки Крим.
16 березня2014 р.
Псевдореферендум щодо входження Криму до складу РФ.
21 березня 2014 р. 
Підписання політичної частини Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
13 квітня 2014 р. 
Оголошення в. о. Президента України Олександром Турчиновим про початок проведення АТО.
25 травня 2014 р.
Обрання Президентом України Петра Порошенка.
27 червня 2014 р.
Підписання економічної частини Угоди про асоціацію України з Європейським Союзом.
17 липня 2014 р.
Збиття російськими терористами Боїнга 777
 23-30 серпня 2014 р.
Іловайский котел.
5 вересня 2014 р.
Підписання в Мінську тимчасового перемир'я.
16 вересня 2014 р.
Синхронна ратифікація Угоди про асоціацію між Україною та ЄС Верховною Радою та Європарламентом.
11-12 лютого 2015 р.
Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" в Мінську та підписання "Комплексу заходів по імплементації Мінських домовленостей".


Комментариев нет:

Отправить комментарий