воскресенье, 15 марта 2020 г.

5 клас


5 клас                   
                                                  
Тема. Практичне заняття. Розповідь про  пам’ятку історії або пам’ятник, установлений у Вінниці (на вибір).

Як ви розумієте вислів:«Історія - це жива пам’ять навколо нас»?
Пригадайте,  що  таке  краєзнавство.  Як  саме  історичні  пам’ятки відображають історію навколо нас?



Ознайомлення з пам’яткою «Як дослідити історичну пам’ятку»
1.  Що це за пам’ятка? До якої групи вона належить?
2.  Де вона розташована? Як вона виглядає?
3.  Коли було створено пам’ятку?  (вкажіть століття або точну дату, якщо її можна встановити)
4.  Яким  подіям  у  минулому  чи  історичним  діячам  присвячена  дана
пам’ятка? Що вона засвідчує?
5.  Хто створив дану пам’ятку?  (ім’я архітектора,  художника,  скульптора, інженера тощо)
6.  Якщо ви  описуєте архітектурну споруду або витвір  мистецтва,  пригадайте,  які  особливості  характерні  для  архітектурних  споруд  або художніх  творів,  обраних  вами.  Пам’ятайте,  що  встановити  особливість  -  означає  знайти  те,  чим  ця  пам’ятка  відрізняється  від подібних до неї.
7.  Чи відображає ця пам’ятка історію та культуру  одного народу чи усіх народів, що жили поруч?

Пам'ятник жертвам Голодомору, Вінниця
Пам'ятник жертвам Голодомору.
                      Вінниця

 Поява такого пам`ятника в місті не випадково. У часи Голодомору 1932-1933 років у Вінниці та Вінницькій області від голоду померло понад 1,5 млн. осіб, з них - близько 500 тис. дітей. Це величезна цифра, якщо врахувати, що нинішнє населення регіону практично дорівнює числу колись загиблих. Відкриття пам`ятника стало  даниною пам`яті всім, хто загинув під час Голодомору. Пам`ятник жертвам Голодомору - це високий монумент білого кольору. У центрі скульптури стоїть жінка зі снопом пшениці в руках. Весь її зовнішній вигляд говорить про неймовірні муки і прикрощі, які їй довелося випробувати. Одного погляду на пам`ятну скульптуру достатньо, щоб зрозуміти, які труднощі довелося пережити людям в ті страшні роки. На задньому плані скульптури розміщено дві гранітні стіни у формі полуарки з рифленим закінченням вгорі. На кожній з них написані роки Голодомору. Сам пам`ятник знаходиться на невеликому підвищенні, що нагадує подвійний коло. До його підніжжя в річницю Голодомору керівництво міста та місцеві жителі приносять квіти та запалені свічки - символ пам`яті і скорботи про загиблих. Поруч посаджені невисокі дерева, а сам пам`ятник виходить на довгу алею.
Ви можете обрати для опису за планом будь яку пам"ятку міста Вінниця 



2 комментария:

  1. Національний музей-садиба М.І. Пирогова
    Музей Пирогова відкритий на території садиби Вишня, де останні 20 років жив і працював видає хірург, анатом, вчений і педагог Микола Іванович Пирогов, якого вважають засновником військово-польової хірургії, а також Товариства Червоного Хреста.Музей-садиба Пирогова відносять до найважливіших об'єктів культурної спадщини України!
    На території музею ви зможете побачити:будинок, в якому жив геніальний хірург Микола Івановиич Пирогов, тут є все про життя і діяльність всесвітньовідомого лікаря;музей-аптека з інтер'єрами приймальні та операційної;церква-некрополь, де покоїться набальзамоване тіло ученого Пирогова;меморіальний парк, в якому збереглися дерева, посаджені М.І. Пироговим.

    ОтветитьУдалить